Makine Sektörü İstişare Toplantısı 27 Şubat 2014 tarihinde Ankara’da Gerçekleştirildi

h2

Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik başkanlığında gerçekleşen toplantıya MTEGM Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, makine sektörü temsilcileri, kamu kurumları, kuruluşları ve okul müdürleri katılmıştır.

Makine sektörünün Türk ekonomisinin dünyaya açılmasına büyük katkı sağlayan sektörlerin başında geldiğini belirten Salih Çelik, mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin nitelikli insan gücü ihtiyacının karşılanması, uluslararası rekabet gücü ve ekonomimiz için hayati önem taşıdığını vurgulamıştır. Bakanlık olarak mesleki ve teknik ortaöğretimin sektörün ihtiyaçları ile uyumlu olmasına önem verdiklerini de belirten Salih Çelik,  geleneksel hale gelen eğitim istişare toplantılarının karşılıklı beklentilerin belirlenmesi, sorunların ve çözüm önerilerinin görüşülmesi ve sektörün mesleki eğitimin karar ve yönetim aşamasında daha etkin katılımının sağlanması açısından da önemli olduğunu vurgulamıştır.

 

Dünyada yaşanan hızlı gelişim ve değişimin odağında “yenilik” kavramının bulunduğunu belirten Ömer Açıkgöz ise konuşmasında;  yeni ürünlerin ortaya çıkması amacıyla okul-sektör işbirliğinin önemine, dünyada mal, hizmet ve sermayenin hızlı hareketliliğine paralel olarak eğitim istemlerinin nihai amacı olan beşeri sermayenin de hareketliliğinin kaçınılmazlığına, küresel ve ulusal taleplere cevap verebilecek istihdam temelli, beceri odaklı, esnek ve geçirgen bir mesleki eğitim sisteminin tüm paydaşlarla birlikte geliştirilmesi konularına vurgu yapmıştır.

İMDER Temsilcisi Ömer Lütfi Meti tarafından temel yabancı dil bilgisinin gerekliliği, staj uygulamaları, rehberlik ve yönlendirme faaliyetleri, mesleki ve teknik ortaöğretime öğrenci alınışı gibi konular gündeme getirilmiştir. Sayın Meti, İMDER koordinasyonunda hazırlanan “Makine Alanı Eğitimi” konulu raporunu MEB’e sunmuştur.

 

ARÇELİK temsilcisi Taner Demir ise kurumlarının prensip olarak meslek lisesi mezunları ile çalışmayı tercih ettiğini belirtirken mesleki ve teknik eğitimde rehberlik ve yönlendirme, alana öğrenci seçme kriterleri gibi konular üzerinde durmuştur.

Marmara Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Korhan Binark, mesleki ve teknik eğitim okullarında matematik, fizik, kimya derslerine önem verilmesi, öğrenci kalitesinin artırılması gerekliliğini vurgulamıştır.

Mesleki ve teknik ortaöğretim okul müdürleri tarafından meslek liselerine gelen öğrenci profili, staj ve beceri eğitimi, atölye donanım ve donatımı, okul- sektör işbirliğinin önemi, yönlendirme sistemi konularının irdelendiği toplantı, politika ve stratejilerin paydaşlarla birlikte belirlenmesinin önemine vurgu yapılarak sona ermiştir.

Related Posts

Leave a comment