Macaristan Büyükelçiliği

macarbuyukelsi

Sayın Müsteşar Yardımcısı Salih ÇELİK Avrupa ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü ile Macaristan Yetkilileri arasındaki konuşmasında sözlerine hoş geldiniz diyerek başlayan Sayın Çelik,\”İki ülke köklü bir ortak tarihe sahiptir.

 

Türkler ve Macarlar ortak bir geçmişin birikimi ve bilinciyle birbirlerini dost olarak gören iki halktır.Macaristan\’da 1989 yılında gerçekleşen rejim değişikliği ertesinde siyasi ilişkilerimizde hızlı bir gelişme kaydedilmiştir.
İkili ilişkiler dostluk, işbirliği ve karşılıklı çıkarlar temelinde sürdürülmektedir. Macaristan\’ın NATO ve AB\’ne üye olması, ülkelerimiz arasındaki ilişkilere çok taraflı bir boyut kazandırarak ilişkilerin derinliğini artırmıştır.


Macaristan’ın 1999’da gerçekleşen NATO üyeliğine ülkemiz güçlü destek vermiştir. Mayıs 2004\’de AB üyesi olan Macaristan da ülkemizin AB\’ne üyeliğini ilke olarak desteklemektedir.

 

 

Macaristan ile ülkemiz arasında her geçen gün artan ilişkileri ve çeşitlenen işbirliği alanlarını takip etmekte ve gelişmeleri olumlu karşılamaktayız.
Söz konusu işbirliğinin eğitim ve kültür alanına da yansıması muhakkak ki kayda değerdir.

Ülkelerimiz arasında imzalanan 1989 tarihli Eğitim ve Kültür Alanlarında İşbirliği Anlaşması çerçevesinde, karşılıklı burs imkânları tanınması, öğrencilerimizin ve akademisyenlerimizin değişim programlarından yararlanması, kardeş okullar ve çeşitli ortak faaliyetler düzenlenmesi, Türkiye ve Macaristan halkları arasındaki temasların yoğunlaşmasına ve bu iki halkın birbirlerini daha yakından tanımalarına yardımcı olmaktadır.

18 Aralık 2013 tarihinde imzalanan “2014-2016 Yıllarına İlişkin Eğitim ve Bilim Alanlarında İşbirliği Programı” ile eğitim ilişkilerimizin taçlandırılması gurur vericidir.


Ayrıca bu İşbirliği Programı kapsamında burs alacak öğrencilerin ülkelerimiz arasında ilişkileri geliştirmek için daima iyi niyet elçileri olarak hizmet edeceklerine olan inancımız tamdır.


Bu Programının en etkin şekilde uygulanması ve müteakip İşbirliği Programlarının zamanlıca hazırlanması hususunda elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek isterim.


Bu anlaşma çerçevesinde sağlanacak olan bursların her iki ülkeye hayırlı olmasını temenni ederim.\” dedi.

 

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın