Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin Değerlendirmesi

DSC_1553

EĞİTİM KURUMLARI YÖNETİCİ GÖREVLENDİRME YÖNETMELİĞİNİN
DEĞERLENDİRMESİ

 


 

81 İl Milli Eğitim Müdürlükleri 02.06.2014 tarihinde Başkent Öğretmenevinde Eğitim Kurumları Yönetici Görevlendirme Yönetmeliğinin Değerlendirmesi ile Temel Eğitimden Orta Öğretime geçiş ile ilgili öğrenci yerleştirme konuları paylaşıldı. Görüşmede paylaşılan konular sırasıyla şu şekilde sıralanmaktadır.

• 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 88\’inci maddesine göre; okul müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı öğretmenlerce ikinci görev kapsamında yürütülmesi gereken görevlerdir. Bu görevler için herhangi bir kadro öngörülmemiştir. Dolayısıyla tüm bu görevleri yürütenlerin asıl kadroları öğretmenliktir.

\"\"

• Başta yazılı sınavla atama yapılması olmak üzere, uygulamadan kaynaklanan bazı yanlış yorumlar nedeniyle eğitim kurumu yöneticilikleri \”kazanılmış hak olarak algılanmış; yöneticilik görevinin, yöneticilerin istekleri dışında sonlandırılamayacağı anlayışı hâkim olmuştur. 6528 sayılı Kanunla yapılan düzenleme sonucunda bu yanlış algılar giderilmiş; 657 sayılı Kanuna ve Anayasa Mahkemesince bu yönde verilen karara uygun olarak eğitim kurumu yöneticiliğinin kadroya dayalı bir görev olmadığı hüküm altına alınmıştır.

• Söz konusu yasa değişikliği doğrultusunda Bakanlığımızca düzenlemesi henüz tamamlanan ikincil mevzuat çalışmasında; eğitim kurumu yönetici görevlendirmeleri, görev sürelerinin uzatılması ve görevlendirmelerin sonlandırılmasının hangi kriterler çerçevesinde yapılacağı tanımlanmıştır.
• Görev süresinin belirlenmesinde, aynı unvanda geçirilen yöneticilik süreleri esas alınmıştır. Dört yıllık görev süresini tamamlayanların görevlerinin ders yılı bitiminde sona ereceği öngörülmüştür.

 

• Aynı eğitim kurumunda dört yıllık görev süresini tamamlayanlardan yapılacak değerlendirme sonucunda başarılı olanların aynı veya başka eğitim kurumunda dört yıl daha görev yapmalarına imkân sağlanmıştır.

• Aynı okulda aynı unvanla kesintisiz olarak sekiz yıldan fazla yöneticilik yapılamayacaktır. Böylece yöneticilerin, zorunlu rotasyon yerine istekleri dâhilinde başka eğitim kurumlarına geçişleri sağlanmış olacaktır.

• Müdürlük görevlendirmesinin; görev süresinin uzatılması ile ilk defa ve yeniden görevlendirme usulleriyle yapılması öngörülmüştür.
Bu uygulama yalnızca müdürlerin görev süresinin uzatılmasıyla sınırlı kalmayacak; bundan sonra müdürlük yapacakların da rehberi olacaktır.
Daha önce müdürlük görevinde bulunmuş olanlar ile ilk defa müdürlüğe görevlendirilmek üzere başvuranlar, değerlendirme ve sözlü sınav üzerinden iki aşamalı bir sisteme tabi tutulacaklardır. Bu değerlendirme sonucunda başarılı olanlar, tercihleri de dikkate alınarak puan üstünlüğüne göre müdür olarak görevlendirilecektir.

•Görev süreleri uzatılmayan müdürler de yeniden görevlendirilmek üzere tekrar başvuruda bulunabilecektir.

•Yönetici görevlendirmelerinde; eğitim kurumlarının niteliklerine göre bazı istisnalar getirilmiştir.
•Öğrencilerinin tamamı kız olan eğitim kurumlarının müdürlerinin ve bu kurumlar ile yatılı kız öğrencisi bulunan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az birinin kadın adaylar arasından görevlendirilmesi öngörülmüştür.
•Karma eğitim yapılan ve müdür yardımcısı sayısı üç ve daha fazla olan eğitim kurumlarının müdür yardımcılarından en az birinin kadın adaylar arasından görevlendirilmesi esas alınmıştır.

•Meslek liselerinin müdür yardımcılarından en az birinin meslek dersleri alan öğretmenleri arasından belirlenmesi esas alınmıştır.


•Aynı uygulama; spor liseleri, güzel sanatlar liseleri, sosyal bilimler liseleri ile imam hatip ortaokullarında da, bu eğitim kurumlarının niteliklerine uygun olarak yapılmıştır.

•Müdür başyardımcısı ve müdür yardımcılarının, müdür tarafından belirlenmesi öngörülmektedir. Böylece uyumlu bir ekip oluşturularak daha etkin ve verimli bir çalışma ortaya konulabilecektir.
•2011 yılı Ekim ayında yapılan eğitim kurumu müdürlüğü seçme sınavında başarılı olanlardan sınav sonucuna göre müdürlüğe görevlendirilmesi yapılmamış olup müdürlüğe görevlendirmek üzere başvuruda bulunanlar, sınav sonuçlarının geçerlilik süresiyle sınırlı olmak üzere değerlendirmeye tabi tutulmaksızın doğrudan sözlü sınava alınacaklardır.

•Sonuç itibarıyla; görev yaptığı eğitim kurumunda başarılı olan, eğitim kurumunu bulunduğundan daha iyi noktalara taşıyan, öğretmeni, öğrencisi, velisinin her yönüyle memnun olduğu bir okul inşa eden yatay ve dikey iletişime önem veren; okuldaki her bireyin mutluluğunu esas alan eğitim
yöneticileri görevlerine devam edecektir.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın