UNESCO´nun 38. Genel Konferansı ve İdil Biret Konseri

MST_7397800x532
UNESCO´nun 38. Genel Konferansı ve İdil Biret Konseri

Bakanımız Sayın Nabi Avcı ve Müsteşar Yardımcısı Sayın Salih ÇELİK, Paris´te Düzenlenen Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı UNESCO´nun 38. Genel Konferansı’na Katıldı.UNESCO Genel Konferansı’na katılan Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konferansta Türkiye Ulusal Beyanı’nı sundu.

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, radikalleşmenin küresel uyumu tehdit ettiğini belirterek, \”Şiddete varan aşırıcılık ve terörizme karşı verdiğimiz mücadelenin temelinde, eğitim yer almalıdır\” dedi.

Millî Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye´yi temsilen Paris´te 3 Kasım´da başlayan ve 18 Kasım´a kadar sürecek Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) 38. Genel Konferansı’na hitap ederek; milletleri, dinleri ve kültürleri birbirinden ayıran fay hatlarının günümüzde daha da belirgin hale geldiğini söyledi.

\”\”

Bakan Avcı, göçmenlere karşı olumsuz muamelelerin arttığına dikkati çekerek, \”Göçmenleri asayişsizlik, işsizlik, suç oranı, fakirleşme ve diğer toplumsal sorunların ana sebebi olarak algılayan siyasi partilerin oy oranlarında artış kaydedilmesi endişe verici bir gelişmedir\” diye konuştu.

Göç krizi karşısında Türkiye’nin \”açık kapı\” politikası

Göç krizi karşısında Türkiye’nin \”açık kapı\” politikası uyguladığını anımsatan Bakan Avcı, konuşmasına şöyle devam etti:

\”Türkiye, bugün 2 milyonu aşkın Suriyelinin topraklarına sığınmasına imkan sağlamıştır. Uluslararası yardım almaksızın, ulusal bütçemizden milyarlarca dolar sarf ederek, bu insanlara barınma, asayiş, gıda, eğitim ve sağlık hizmeti sunmaya devam ediyoruz. Türkiye beşeri sorumluluk ve vecibelerini yerine getirmekten gurur duymaktadır.\”

\”\”

Şiddete varan aşırıcılık ve terörizme karşı eğitim

Bakan Avcı, terörizmle mücadele konusunda ortak hareket etme çağrısında bulunarak, \”Şiddete varan aşırıcılık ve terörizme karşı verdiğimiz mücadelenin temelinde, eğitim yer almalıdır. Bu çerçevede, ´Herkes İçin Eğitim´ Programını ve ´Küresel Vatandaşlık Eğitimi´ni yararlı görüyor, kızların eğitimi ve kadın erkek eşitliği alanındaki tüm hedef ve programları destekliyoruz\” ifadelerini kullandı.

\”Evrensel medeniyet mirasını korumamız büyük önem taşıyor\”

UNESCO’nun kültür alanında önemli bir dönüm noktasında olduğuna dikkati çeken Bakan Avcı, kültür mirasının tarihteki en büyük tehditle karşı karşıya olduğunu vurguladı. Bakan Avcı, \”Şiddet yanlısı aşırıcılığın şeytani güçleri tarafından yok olma tehlikesine maruz bırakılan evrensel medeniyet mirasını korumamız büyük önem taşıyor. Dünya Miras Komitesi başkanı sıfatıyla da, 10-20 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul’da ev sahipliği yapacağımız 40. oturumda, bu konularda sonuç odaklı çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz\” şeklinde konuştu.

Türkiye ve İspanya´nın birlikte Medeniyetler İttifakı´nı başlattıklarına işaret eden Bakan Avcı, \”UNESCO´nun Kültürlerarası Yakınlaşma Onyılı\’nın medeniyetler arasındaki diyaloğun güçlendirilmesine nasıl katkıda bulunabileceğini tartışabileceğini kaydetti.

UNESCO´da iki yıl önce yaptığı konuşmasında, etkin bir UNESCO için reformun ne kadar önemli olduğunu vurguladığını hatırlatan Bakan Avcı, \”Reform çabalarının sürdürülmesi gerektiğini, Türkiye’nin bu doğrultuda Genel Direktör Bokova’ya tam destek vermeye devam edeceğini ifade etmiştim. Aynı hususları, 70. yılın ilk resmi ziyaretini yaptığında, Genel Direktör’e Ankara’da da tekrarlamıştım. UNESCO’yu, kısıtlı imkanlara rağmen, daha dinamik bir çerçeveye oturttuğu için Genel Direktör’e teşekkür ediyorum\” ifadelerini kullandı.

Önceki gün hayatını kaybeden şair Gülten Akın’dan da bahseden Bakan Avcı, \”Bugün ülkemde bir büyük şairi, ´inceliklerin şairi´, Bayan Gülten Akın’ı ebediyete uğurluyoruz\” dedi.

Akın’ın bir şiirinden bir parça okuyan Bakan Avcı, şairin UNESCO ruhunu dillendirdiğini söyledi.

Bakan Avcı, konuşmasının ardından konferansa hitap eden Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev´i dinledi.

Bakan Avcı´ya temaslarında Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, Türkiye´nin UNESCO Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Hüseyin Avni Botsalı ve diğer yetkililer eşlik ediyor.

\”\”

Heyetimize dünyaca ünlü sanatçımız İdil Biret konseri

Unesco 38. Genel Konferansı sonrasında heyetimize dünyaca ünlü sanatçımız da küçük bir konser gerçekleştirdi. Konserin ardından Sayın Bakanımız ve Müsteşar Yardımcımızla kısa görüşme gerçekleştirdikten sonra sayın Bakanımız sanatçımız İdil Biret\’e hediyesini takdim etti.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın