Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim Konferansı Gerçekleştirildi.

2

“Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Odaklı Gelişim”

Ulusal Konferansı Gaziantep’te Gerçekleştirildi

 

15 – 16 Nisan 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen Konferansa Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik ve Gaziantep Valisi Erdal Ata da Katıldı

Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Geliştirilmesi Projesi (METEK) kapsamında düzenlenen Ulusal Konferansta, mesleki teknik eğitimde kalitenin önemine dikkat çekilerek iş dünyası ve mesleki eğitim arasında karşılıklı güvenin ve işbirliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmak amaçlandı.

Konferansın açılış konuşmaları Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Celalettin Ekinci, YÖK Temsilcisi Doç. Dr. Behçet Gülenç, AB Türkiye Delegasyonu Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı, MEB Müsteşar Yardımcısı Salih ÇELİK ve Gaziantep Valisi Erdal Ata tarafından yapıldı.

 

 

Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik konuşmasında, 2002 yılından bu güne eğitimde dönüşümün başlatıldığı projeler ve hayata geçirilen reformlarla zorunlu eğitime katılım oranının %99,48’e çıkarıldığını, 2012’de orta öğretimin zorunlu hale getirilmesiyle de eğitime katılma oranını gelişmiş ülkeler endeksi olan % 11- 12’lere çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

“Kalite”nin Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapasite geliştirme çalışmalarında titizlikle ele alındığını belirten Çelik, eğitimde kalite göstergelerinin yakın zamanda yayınlanacağının ve bu göstergelerin Bakanlığın il, ilçe ve her düzeydeki çalışmasına ışık tutacağının altını çizdi. Gaziantep’in bu konferansın gerçekleştirilmesi için özellikle seçildiğini belirten Salih Çelik, sanayideki gelişimiyle adeta bir yıldız gibi parlayan ildeki sektör ve ilgili bütün taraflara geribildirimleri ve daha verimli adımlar atma yolunda verdikleri katkıları için teşekkür etti.

 

 

Gaziantep Valisi Erdal Ata da konuşmasında dünyada siyasi sınırların yavaş yavaş önemini kaybettiğini ve her alanda uluslararası normların önem kazandığını vurgulayarak ihtiyaç duyulan kalifiye işgücünün mesleki ve teknik eğitimle karşılandığını, genel hedefin iş dünyasının ihtiyaçlarına cevap vermek olduğunu ifade etti. Toplumun iyi üreten, aydın, kendine güvenen bireylerle şekillenmesinin eğitime bağlı olduğunu söyleyen Vali Ata, Türkiye’nin en önemli kaynağının genç ve dinamik nüfusu olduğunu, bu kaynaktan yararlanabilmenin ilk şartının da onları üretken hale getirerek meslek edindirmek olduğunu vurguladı.

 

Gaziantep’te çok fazla sayıda önemli projenin hayata geçtiğini anlatan Vali Ata, ilde 53 mesleki ve teknik eğitim lisesi, bu okullarda okuyan 50 bin öğrenci, 944 derslik olduğunu ifade etti. İlde 5. Organize Sanayi Bölgesinin hazırlıklarının sürdürüldüğü bu dönemde sanayinin ihtiyaçlar doğrultusunda yetişmiş kalifiye elemana ihtiyaç duyduğunu, eğitim sektörüyle güçlü bir işbirliği ile kaliteli mesleki eğitime birlikte katkıda bulunulabileceğini söyleyen Erdal Ata, bu konferansın Gaziantep’te gerçekleşmesinden duydukları memnuniyeti de dile getirdi.

 

 

Konferansa MEB’in ilgili genel müdürlükleri, MEB Gaziantep İl Müdürlüğü, Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, proje kapsamındaki 21 pilot ilin MEB il müdürleri, mesleki ve teknik eğitim kurumlarının yöneticileri, İpekyolu Kalkınma Ajansı, Gaziantep Sanayi Odası, Gaziantep Ticaret Odası, GESOB, KOSGEB, TÜRK-İŞ, HAK-İŞ, KESK, TÜMSİAD, MÜSİAD, OSB temsilcileri, öğretmenler, özel sektör işletmelerinin yöneticileri ve çok sayıda kurum ve kuruluşun temsilcisi katıldı.

Özel sektörden büyük ölçekli işletmelerin yönetim kurulu başkanları ve insan kaynakları yöneticilerinin de yer aldığı Ulusal Konferansta, “Mesleki ve Teknik Eğitim Bağlamında İşgücü Piyasası ve İhtiyaçları”, “Mesleki ve Teknik Eğitimde Kalite Sistemi”: “Okul – Sektör İşbirliği”, “Mesleki ve Teknik Eğitimde İyi Örnekler” gibi konu başlıkları tartışıldı.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın