Hayat Boyu Öğrenme Uluslararası Konferansı Başladı

hayatboyu01

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından, Avrupa Eğitim Vakfının (ETF) katkılarıyla ve AB Türkiye Delegasyonu işbirliğiyle düzenlenen Türkiye’de Hayat boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi: ve Hayat Boyu Öğrenme Stratejisinin Eyleme Dökülmesi konulu uluslar arası konferans 12-13 Mart 2014 tarihlerinde Antalya ilinde gerçekleştirilmektedir.

 

Konferansa Müsteşar Yardımcısı Sn. Salih Çelik başkanlık etmekte olup açılış konuşmasını Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü  Doç.Dr. Sn. Mustafa Kemal Biçerli, ETF temsilcisi Lida Kita ve  AB temsilcisi Virve Vimpari  tarafından gerçekleştirdi.

 

Müsteşar Yardımcısı Sn. Salih Çelik açılış konuşmasında;

\”Bu çalıştay, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından, Avrupa Eğitim Vakfı (ETF)\’nın desteğiyle ve Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ile işbirliği içinde düzenlenecektir. Çalıştay, Türk hükümetinin Hayat Boyu Öğrenme hizmetlerini artırmak ve geliştirmek amacıyla orta ve uzun vadede gerçekleştirmesi gereken reformları ve alması gereken önlemleri belirlemeye yönelik sürdürdüğü uzun soluklu çalışmalarının bir parçasıdır.

Bu gelişim aşamasında, hayat boyu öğrenmeyi teşvik etmek için neler yapılabileceği ve teoriden uygulamaya nasıl geçilebileceği konusunda fikir birliği mevcuttur. Hayat boyu öğrenme, özünde bir amaç değil, kişisel gelişim ve kariyer fırsatlarını artırmaya yönelik bir araçtır. İşsizlik ve sosyal dışlanmaya karşı verilen savaş ve ekonomik rekabetçiliği geliştirmeye yönelik çabalar için temel bir unsur teşkil etmektedir. Bu yönde verilen hizmetlerin, hayat boyu öğrenmeye ilişkin daha çok fırsat sunmak amacıyla artırılması gerekli iken, aynı zamanda bu hizmetlerin bireysel ve profesyonel gelişime olanak sağlayacak nitelikte olması gerekmektedir.

Hayat boyu öğrenmeyi yaygınlaştırırken kullanabileceğimiz, hizmetleri bu anlamda amacına daha uygun hale getirecek yeni resmi yapılar oluşmaktadır. Bunlardan biri de hayat boyu öğrenmede kalite güvencesi ve farkındalık sağlamaya yönelik araçlar sunan Hayat Boyu Öğrenme için Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi\’dir. İlgili yeterliliklerin ve yetişkin ve gençlere yönelik eğitim programlarının oluşturulmasında yüzlerce mesleki standart kullanılmış, önceki öğrenmelerin tanınması test edilmiş ve geliştirilmiştir.

Yeni 2014-2018 Hayat Boyu Öğrenme Stratejisi önceki yıllarda yapılan çalışmalara dayanmaktadır. Strateji; farkındalık yaratma, olanakları artırma ve hayat boyu öğrenme sistemini güçlendirme ve koordine etmeye odaklanarak bir hayat boyu öğrenme altyapısı kurma noktasından hareket etmektedir. Hayat boyu öğrenmeye katılımın artırılması hedefine yalnızca kamu sektörünün çabalarıyla ulaşılamaz. Bu da, kamu kurumları, yerel yönetimler, özel sektör, özel hizmet sağlayıcılar ve sivil toplum kuruluşları ile yapılan ortaklıkların önem kazandığı anlamına gelmektedir.

Türkiye\’deki kurumlar yeni hayat boyu öğrenme stratejisiyle öncelikli alanların sayısını 16\’dan 6\’ya indirmiştir. Bu öncelikli alanlar: hayat boyu öğrenmeye ilişkin farkındalık yaratma, hayat boyu öğrenmeye erişimin artırılması, hayat boyu rehberlik ve danışmanlık sistemi geliştirme, önceki öğrenmelerin değerlendirilmesi sisteminin geliştirilmesi ve hayat boyu öğrenme izleme ve değerlendirme sistemi oluşturulması.\” gereğini ifade ederek hayatboyu öğrenmenin önemini vurguladı.

Konferansa, Milli Eğitim (Merkez ve Taşra Teşkilatı), Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Aile ve Sosyal Politikalar, Sağlık, Kültür ve Turizm, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Kalkınma, Maliye, Çevre ve Şehircilik, Gençlik ve Spor, Ulaştırma, Orman ve Su İşleri Bakanlıkların ve üniversitelerin temsilcileri ile MYK, YÖK; KOSGEB, TRT, TÜBİTAK  gibi çeşitli kuruluş temsilcilerinin yanı sıra, işveren sendikaları, ticaret odaları, belediye birlikleri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Eğitim Vakfı temsilcilerinden oluşan hem politika yapma hem de uygulama düzeyinde yaklaşık 140 kişi katılmaktadır.

 

Gerçekleştirilen ilk oturumda Uluslar arası uzman Arjen Deij  ‘Avrupa Birliği’nde Hayat Boyu Öğrenme Stratejileri ve Yetişkin Öğrenme Gündemi’ ve Patrick Crehan da ‘İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Alanında Uzun Vadeli Vizyon ve Planlama’ başlıklı sunumlarını paylaştilar.

 

İkinci oturumda;  Prof. Dr. Mustafa Balcı, Hayat boyu Öğrenme Stratejik Eylemlerinin Uygulanmasında AB Yardımı’, Dr. İsmail Demir ‘Hayat Boyu Öğrenme 2014-1018 Strateji Belgesi ve Öncelik Alanları’ ve Prof. Dr. Oğuz Borat ‘Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenme Uygulamaları’ başlıklı sunumları gerçekleştirdiler.

Konferansın öğleden sonraki bölümünde biri HBÖ’nün Koordinasyonu ve Finansmanı, diğeri ise Önceki Öğrenmelerin Tanınması konulu eşzamanlı iki oturum gerçekleştirildi.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın