MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik: Yerleştirme işleminin de hiçbir öğrenciyi mağdur etmeden ve yerleştirme puan üstünlüğüne göre gerçekleşmesini sağlamak amacıyla oluşturulan e-kılavuz taslağını 15 gün süresince tüm paydaşların, veli, öğretmen, öğrenci, üniversiteler, basın-yayın organları, köşe yazarları ve kamuoyunun görüş ve önerilerine açtık
Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik, 2013-2014 eğitim-öğretim yılında ilk kez liselere giriş için yapılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) uygulaması üzerine çalıştay düzenlediklerini, öğrenci ve öğretmen sınav memnuniyetini anketler yoluyla ölçtüklerini belirterek, bunların sonucunda sınav memnuniyetinin yüzde 90´ların üzerine çıktığını bildirdi. Çelik, böylece öğrencilerin okul dışında bir dershane arayışına girmediğini anlattı.
Sınavlara ilişkin yakalanan başarıyı ve memnuniyeti ortaöğretime geçiş uygulamasının devamı olan yerleştirmede de elde etmek için bir komisyon kurulduğunu bildiren Çelik, komisyonun çalışmaları sonucu 2015-2016 eğitim-öğretim yılında uygulanmak üzere, \”Ortaöğretim Kurumlarına Geçiş Uygulaması Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu\” taslağının hazırladığını aktardı.
Salih Çelik, e-kılavuzun kamuoyunun bilgisine sunulduğunu bildirerek, şöyle devam etti:
\”Yerleştirme işleminin de hiçbir öğrenciyi mağdur etmeden ve yerleştirme puan üstünlüğüne göre gerçekleşmesini sağlamak amacıyla oluşturulan e-kılavuz taslağını 15 gün süresince tüm paydaşların, veli, öğretmen, öğrenci, üniversiteler, basın-yayın organları, köşe yazarları ve kamuoyunun görüş ve önerilerine açtık. Taslak kılavuzumuz, dün itibarıyla MEBin web sayfasında yayımlandı. Paydaşlar taslağa ilişkin görüş ve önerilerini 15 gün içerisinde odsgm_odydb@meb.gov.tr, ortaksinav@meb.gov.tr e-posta adreslerinden Millî Eğitim Bakanlığına ulaştırabilecek.
Buradan gelecek tüm görüş ve öneriler, e-yerleştirme çalışma grubumuz tarafından dikkatle değerlendirilip son şekli verilerek uygulamaya konulacaktır. Böylece öğrenci, veli ve toplumun katılımı sağlanmış ve en etkili verimli ve yerindelik ilkesine uygun olarak öğrencilerimiz tercihlerine, ortaöğretime yereştirme puan üstünlüğüne göre okullarıyla buluşturulup eğitim öğretimi aksatmadan devamı sağlanmış olacaktır.\”
Özel okul kayıt tarihlerinin öne alınması
Salih Çelik, taslak kılavuza ilişkin bugün basına yansıyan bazı haberlere ilişkin de değerlendirmelerde de bulundu. Eleştirilerin, kılavuzun bir bütün olarak değerlendirilmeden sadece bazı bölümleri dikkate alınarak yapıldığına dikkati çeken Çelik, \”Burada öğrenci mağduriyetini ortadan kaldıran bir uygulamayı hayata geçirmek istiyoruz. Dolayısıyla eleştirileri, dikkatle takip ediyoruz. Muhtemel olumsuzlukları gidermek için de gerekli düzenlemeleri yapacağımızdan öğrenci ve velilerin şüphe duymamasını isteriz. Özellikle de bunun taslak olduğunu ifade etmek istiyoruz. Kimsenin mağdur edilmesi gibi bir durum yaşanması söz konusu değildir\” açıklamasını yaptı.
Özel okuldan devlet okuluna nakil, merkezi yerleştirmeyle yapılacak
Taslakta, sınavla öğrenci alan özel okulların kayıt işlemlerini, 24 Haziran-10 Temmuz 2015 tarihleri arasında yapması gerektiğini anımsatan Çelik, şunları kaydetti:
\”Bu özel okula gidecek öğrencilerin mağduriyeti değil, öğrencilerimizin kendi tercihlerini kullanabilmelerine imkan vermektir. Daha sonra yapılacak tercihlerin alınması sürecinde bu öğrencilerin devlet okullarını tercih edememeleri, devlet okullarına geçişlerine bir engel değildir. Yerleştirme işleminin tek seferde yapılmasından hareketle öğrencilerimizin kendi tercihleriyle gitmek istedikleri okullardaki kullanılacak kontenjanları fırsat vermeyi öngörmüştür. Sınavla öğrenci alan özel okula kayıt yaptıran öğrencilerin de daha sonra fikir değiştirmesi halinde nakil yoluyla devlet okullarına geçmesi mümkün olacak. Devlet öğrencinin mutluluğu için vardır.\”