2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Planlama ve Değerlendirme Çalıştayı

IMG_9467

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünün düzenlemiş olduğu 2014-2015 Eğitim Öğretim Yılı Planlama ve Değerlendirme Çalıştayı Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik\’in başkanlığında gerçekleşti. Çalıştaya İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları ve Şube Müdürleri katıldı.

Çalıştay\’da konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı Salih ÇELİK konuşmasında;

\”Türkiye’nin Her Köşesinde Vatandaşlarımızı Eğitim Fırsatlarından Yararlandırıyoruz

1343 yaygın eğitim kurumu ile 81 ilde ve tüm ilçelerinde (986 halk eğitimi merkezi, 332 meslekî eğitim merkezi, 15 olgunlaşma enstitüsü, 10 turizm eğitim merkezi ile) hayat boyu öğrenme faaliyetleri desteklenmektedir.

\"\"

Yaygın Eğitim Programlarımızın Sayısı Sürekli Artırılmakta Ve Güncellenmektedir

 

2007 yılına kadar varolan kurs programı sayısı 321 iken 2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibariyle bu sayı % 695’lik bir artışla 2232 kurs programı sayısına yükseltilmiştir.

 

Tüm Vatandaşlarımızın Yararlanabileceği Meslekî ve Teknik Kurslar ve Genel Kurslar Düzenliyoruz

 

2013 yılında 235.614 kurs açılmış olup bu kurslardan toplamda 4.724.491 vatandaşımız yararlanmıştır.

 

Bu kurslardan 91.422’si mesleki ve teknik kurs kapsamındadır ve bu kurslara 1.918.612 kişi katılmıştır.

 

Toplumun Temel Direği Olan Aileyi Koruyor, Destekliyoruz

 

0-18 Yaş Aile Eğitimi Kurs Programı ile;

 

1 Ocak – 31 Aralık 2013 tarihleri arasında; 81 ilde açılan 6207 kurs ile 120.382 ebeveyne ve 240.764 ebeveyn çocuk ikilisine ulaşılmıştır.

 

1 Ocak 2014 – 1 Ekim 2014 tarihi itibarıyla, 81 ilde açılan 3.187 kurs ile 61.899 kursiyere, 123.798 ebeveyn ile çocuğa ulaşılmıştır.

 

2002 yılından 1 Ekim 2014 tarihine kadar 32.321 aile eğitimi kursu açılmış olup; 692.462 kursiyerimiz kurslara devam etmiştir. Böylelikle 1.494.654 ebeveyn-çocuk ikilisine ulaşılmıştır. Program kapsamında 2002 yılından bugüne 1.108.292 adet eğitim materyali, 411.000 adet tanıtım materyali (afiş, broşür, flyer) olmak üzere, toplam 1.519.292 adet materyal basılarak illere dağıtılmıştır. Eğitim materyalleri, iş birliği içerisindeki diğer uygulayıcı kurumlara da gönderilmektedir.

\"\"

Okuma Yazma Kursları

 

2003-2013 (2013 yılı 1 Ocak-31 Aralık arası) yılları arasında 2.688.544’ü kadın olmak üzere toplam 3.816.258 kişi okuma yazma kurslarından yararlanmıştır.

 

Ayrıca, 2013 (1 Ocak-31 Aralık) yılında 19.882 okuma-yazma kursu açılmış ve bu kurslara 187.783 kişi katılmıştır.

 

Hiç Kimseyi Eğitim-Öğretim İmkânından Geri Bırakmadık

 

Açık Öğretim Okullarında 2003-2004 eğitim öğretim yılında kayıtlı 267.235 aktif öğrenci bulunurken bugün; 1.416.672 aktif öğrenciye öğrenim hizmeti verilmektedir. Açık Öğretim Okullarımıza devam eden vatandaşlarımız yalnızca 81 merkezde sınava girebilirken bugün bu sayı 740’a çıkarılmış, hizmet vatandaşın en kolay ulaşabileceği hale getirilmiştir.

 

 

Ücretsiz Ders Kitapları

 

2013-2014 eğitim-öğretim yılında Açık ortaokul öğrencilerine 2.472.794; Açık lise öğrencilerine ise 22.596.024 ders notu ücretsiz dağıtılmıştır.

 

Yurtdışındaki Vatandaşlarımıza da Eğitim – Öğretim Hizmetlerini Ulaştırdık

 

Yurtdışında yaşayan ve Açık Öğretim Okullarımızda eğitim gören vatandaşlarımızın sınav merkezi sayısı 2 ile sınırlı iken bu sayı bugün 19’a çıkarılmıştır.

 

Vatandaşlarımıza sağlanan eğitim hizmeti dünyanın (Almanya, Fransa, Belçika, Avusturya, İsviçre, Hollanda, Azerbaycan, Suudi Arabistan, Kuveyt, İran, Libya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti) belli başlı merkezlerine taşınmıştır ve yurtdışında da artarak devam etmektedir.

 

Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak Brüksel’de Açık İmam Hatip Lisesi, Viyana Açık İmam Hatip Lisesi, KKTC Açık İmam Hatip Lisesi hizmeti başlamıştır. Danimarka Açık İmam Hatip Lisesi ile ilgili çalışmalar sonlanma aşamasına gelmiştir. Yurtdışı Açık Öğretim Okulları ve Açık İmam Hatip Liselerinin Yaygınlaştırılması çalışmaları devam ettirilmektedir.

 

Öğrenme ve İstihdam Fırsatlarına Tek Noktadan Erişim Sağlayan Hayat Boyu Öğrenme Web Portalı Kuruldu

 

Hayat Boyu Öğrenme Web Portalı ile hem Türkiye’de hem de Avrupa Birliği ülkelerindeki öğrenme fırsatlarına ve istihdam fırsatlarına tek noktadan erişim sağlanmıştır.

 

AB ilerleme raporunda Hayat Boyu Öğrenme Web Portalına olumlu gelişmelerden biri olarak yer verilmiştir.

 

Türkiye’de Önceki Öğrenmelerin Değerlendirilmesi İçin Yeni Bir Sistem Kuruluyor

 

Bireyin örgün eğitim dışında elde ettiği bilgi beceri ve yetkinliklerin belgelendirilmesi anlamına gelen önceki öğrenmelerin değerlendirilmesi sistemi çalışmaları Türkiye’de ilk kez Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğünce 3 meslekte gerçekleştirilmiştir. Sistem sayesinde kaynak ve zaman tasarrufu sağlanarak her türlü öğrenme değerlendirilecektir. Sistemin diğer meslekler için de yaygınlaştırılması çalışmaları devam etmektedir.

 

Hayat Boyu Öğrenmeye Katılım Oranları Yükseliyor

 

EuroSTAT verilerine göre 2006 yılında 1,8 olan Türkiye’nin Hayat Boyu Öğrenmeye Katılım Oranları, 2013 yılında 4,0’a yani iki katının üzerinde bir değere yükselmiştir.

 

Destekleyici kurslar düzenliyoruz

 

Ortaokul öğrencilerine, ortaöğretim kurumları öğrencilerine ve orta öğretim kurumları mezun öğrencilerine; açık öğretim ortaokulu, lisesi, mesleki açık öğretim lisesi öğrencilerine yönelik hazırlayıcı ve destekleyici kurslar veriyoruz. 15.11.2013 tarihinden 9.9.2014 tarihine kadar 250.071 öğrencimiz bu kurslarımızdan yararlandırılmıştır.

 

Ayrıca Bakanlığımıza bağlı ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında öğretim görmekte olan öğrencilerin bilgi eksiklerini gidermek, yeteneklerini geliştirmek, derslerdeki başarılarını artırmak amacıyla hafta içi, hafta sonu ve gerekli durumlarda yarıyıl ve yaz tatillerinde destekleme ve yetiştirme kursları düzenlenmeye başlanmıştır. Böylelikle var olan destekleyici kurslarla ulaşılan öğrencilerin sayılarının ve verimliliğinin artırılması hedeflenmiştir.

Bağımlılıkla Mücadele İçin Çalışmalar Başlatıldı

 

Genel Müdürlüğümüz koordinasyonunda Türkiye Yeşilay Cemiyeti ile her yaştan bağımlılıkla mücadele etmek için Bağımlılıkla Mücadele Projesi hazırlanmıştır. Projenin pilot uygulaması İstanbul’da yürütülmektedir.

 

Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi

 

Türkiye’de hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi ile insan kaynakları kapasitesinin artırılmasını sağlamak amacıyla Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Desteklenmesi-2 Projesinin hibe bileşeni için çağrıya çıkılmıştır.

 

Öğrenme Şenlikleri

 

Öğrenme Şenliği; hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılımı arttırmayı hedefleyen, öğrenme fırsatları hakkında halkı bilgilendiren, eğlenerek öğrenmeyi teşvik eden, sanatsal ve kültürel gösteriler içeren programlı etkinlikler bütünüdür.

 

Bu şenlikler ile kişilerin yaparak/yaşayarak öğrenebilecekleri faaliyetlere katılımlarının sağlanması suretiyle; öğrenmenin ne kadar ilgi çekici ve eğlenceli olduğunun gösterilmesi, öğrenmenin hayat boyu devam eden bir süreç olduğu konusunda kamuoyunda farkındalık yaratılması amaçlanmıştır. Öğrenme Şenlikleri; 2013 yılında 4 ilde 2014 yılında 6 ilde gerçekleştirilmiştir.

 

E-yaygın Otomasyon Sistemi

 

Tüm yaygın eğitim kurumlarımız faaliyetlerinin yapıldığı ve kayıtlarının tutulduğu e-Yaygın Otomasyon Sistemi ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden tasarlanarak 24 Ekim 2014 itibariyle hizmete sunulmuştur.

 

Okullar Hayat Olsun Projesi ile okullarımız örgün eğitim dışında çevrenin hizmetine sunularak vatandaşlarımızın hayat boyu öğrenme faaliyetlerine erişimi kolaylaştırılması artarak devam ettirilecek ve böylelikle ülkemizin 2023 vizyonunda ihtiyaç duyduğu insan kaynağı bugünden inşa edilecektir.

 

Bireylerin öğrenme isteğini arttırmak ve sosyal ortakların hayat boyu öğrenme faaliyetlerine etkin katılımını sağlamak amacıyla öğrenme şenlikleri ülke genelinde yaygınlaştırılacaktır.

 

Hastaların, ailelerin ve hastane personelinin hayat boyu öğrenme faaliyetlerine erişimini kolaylaştırıcı çalışmalar yürütülecektir.

 

Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarımızın yeni kuşaklara aktarılmasını güçlendirici çalışmalar yürütülecektir.

 

Üç alanda pilot uygulaması başarıyla tamamlanan önceki öğrenmelerin tanınması sistemi yaygınlaştırılacaktır. Böylece vatandaşlarımız nerede edinilmiş olursa olsunlar elde ettikleri belgelendirilmemiş öğrenme yeterliliklerini belirli bir standart çerçevesinde resmi olarak tanınmasını sağlayabileceklerdir.

 

Hizmete sokulan ve tüm vatandaşlarımızın yaygın eğitim kurslarımıza internet üzerinden ön kayıt yaptırabilecekleri Hayat Boyu Öğrenme Web Portalı daha kaliteli hizmet verecek şekilde geliştirilecektir.

 

Kültürel faaliyetler kapsamında açılan kurs faaliyetlerimiz çeşitlendirilerek artırılacaktır. Bu kapsamda Osmanlıca kursları da yaygınlaştırılacaktır.

 

Açık öğretim okulları imkânları yurtdışında Avrupa Birliği ve Ortadoğuda 19 sınav merkezi ile gurbetteki vatandaşlarımıza da ulaştırılıyor. Bu çalışmalar yaygınlaştırılacaktır.

 

Hayat boyu öğrenmede sosyal ortakların görüşleri çağın gerektirdiği süratte ve kolaylıkla toplanarak, bu görüşler doğrultusunda mevcut çalışmalar güçlendirilecektir.

 

Hayat boyu öğrenme faaliyetlerine katılan öğrenci ve kursiyerlerimizin ürettiği ürünlerin dijital ortamlarda pazarlanmasıyla ilgili çalışmalar yapılacaktır.

 

Hayat boyu öğrenme alanında İnternet TV hazırlık çalışmaları devam ettirilecektir.

 

Romanların hayat boyu öğrenmeye katılımı destekleyici Avrupa Birliği katkılı proje çalışmaları yürütülecektir.

 

Erken çocukluk birimlerinin yaygınlaştırılması yoluyla kadınların hayat boyu öğrenmeye erişimini arttırılması amacıyla Avrupa Birliği kaynaklı proje çalışmaları yürütülecektir.

 

Yaygın eğitimin geliştirilmesi amacıyla Avrupa Birliği kaynaklı proje çalışmaları yürütülecektir.

 

Bağımlılıkla mücadele için ülke genelinde her yaştan kişiye bilgilendirici eğitimler verilecektir.

 

Bireylerin uzaktan eğitim yoluyla Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı kurumlardan eğitim alması için hazırlanan proje kapsamında çalışmalar yürütülecektir.\” dedi.

Benzer gönderiler

bir yorum bırakın